Imam otpor prema savjetovanju, nisam sigurna da je za mene

Imam otpor prema savjetovanju, nisam sigurna da je za mene

Zvuči li nešto od ovoga poznato?

“Ne treba mi savjetovaje, mogu sve sama.”

“Hm, zvuči zanimljivo, ali nikad nisam bila i ne znam šta da očekujem. Nisam sigurna da li je to za mene.”

“Čuj savjetovanje! Pa čemu služe prijatelji?”

“Psihološko savjetovanje je vjerovatno skupo. Nemam ja novca za to.”

“Joooj, odakle uopšte početi? Pojma nemam šta bih na savjetovanju rekla.”

 

Ako se pronalazite u bilo kojoj od ovih izjava, prije svega želim da vam kažem jednu jako važnu stvar, a to je da:

 

Niste sami. Mnoge od nas, čak i mi koji radimo psihološko savjetovanje, kada smo se zatekli u ulozi klijenta, imali smo slične dileme. I to je potpuno, ali potpuno u redu.

 

Pa krenimo redom…

Kad se nađemo pred nepoznatim, nečim što nikad do sad nismo probali, kod većine nas se javi strah od istog tog nepoznatog. Tako je i sa psihološkim savjetovanjem. Ako nikada do sad niste bili na savjetovanju, za očekivati je da imate tremu.

Međutim, psihološki savjetnici i psihoterapeuti su obučeni da vam olakšaju taj prvi susret. Tokom njega se upoznajemo i brižljivo odabranim pitanjima vas savjetnik vodi ka tome da što jasnije opišete problem sa kojim se trenutno nosite, da opišete kako on utiče da se osjećate i ponašate i na koji se način odražava na vaš cjelokupan život.

Potom, pristupamo definisanju promjene kakvu biste željeli postići, a za koju znate da bi vaš život učinila milion puta boljim. I naravno, na ostvarenju te promjene zajednički radimo.

 

Da li ovo zaista sve možete sami?

Možda. I za koliko godina? Zar nije mnogo lakše teret dijeliti sa nekim ko je tu za vas, ko vam vjeruje, razumije vas i podržava?

Vjerujte mi, daleko je lakše i brže dostići željenu promjenu sa nekim ko je stručan, objektivan posmatrač i u stanju je mnogo brže uočiti i ono što se nalazi “između redova”, a što vas sprječava u tome da živite život kakav priželjkujete?

 

Da li vam u tome stvarno mogu pomoći prijatelji i drugi dragi ljudi?

Zavisi. Da li imate ljude sa kojima možete biti potpuno autentični? Da li im možete reći cijelu istinu o sebi, čak i one dijelove na koje niste ponosni? Da li vam oni znaju postaviti pitanje koje će vas dovesti do ključnih spoznaja o vama, o vašim uvjerenjima i kočnicama zbog kojih tapkate u mjestu i vrtite se u krug?

Da li vas ohrabruju da slijedite sebe, svoje potrebe i ono što je vama važno? Da li uvažavaju vaše emocije i daju vam prostor da budete i ljuti i tužni i da skačete od sreće i uzbuđenja? Da li vas uče kako da budete bolji sebi, da sebe više poštujete i volite?

I, ono najvažnije, da li se ti njihovi savjeti lijepe za vas, ili vam na jedno uho uđu, a na drugo izađu?

Ako vam dragi ljudi pružaju sve ovo, i više, vi ste najsrećnija osoba na planeti i pored sebe imate bogatstvo. I iskreno sam presrećna zbog vas. <3

Ako to ipak nije slučaj, tokom psihološkog savjetovanja ćete dobiti podršku, ohrabrenje i vještine koji su vam potrebne da krenete dalje.

 

Da li je savjetovanje skupo?

Opet zavisi. Da li je skupo investirati u to da sebi pomognemo, olakšamo, naučimo sebe poštovati i voljeti da bi naš primjer slijedili i drugi? Da li je skupo investirati u zdravije i ljepše odnose sa ljudima koji su nam važni? Da li je skupo naučiti se nositi sa stresnim situacijama? A prevazići efekte traumatičnih događaja?

Toliko mnogo novca ulažemo u krpice i kozmetiku da bismo se osjećale bolje, a zapravo ni jedna haljina ne može da nadomjesti taj osjećaj blagostanja koji dolazi iznutra, i koji možete razviti psihološkim savjetovanjem.

Za kraj, ostaviću vas sa porukom Ive Andrića:

 

Toliko je u životu bilo stvari kojih smo se bojali.

A nije trebalo. Trebalo je živjeti.

 

S ljubavlju, <3

Tijana Ćup

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *