Kritikujete sebe često i snažno? Evo kako prestati

Kritikujete sebe često i snažno? Evo kako prestati

 

Društvance,

Znate kako vas često pitam kakvu promjenu biste voljeli ostvariti za koju znate da bi popravila kvalitet vašeg života milion puta? Pogodite šta dobijam kao čest odgovor.

 

Tijana, kako da prestanem sebe kritikovati? Kako da prestanem sebe toliiiiko kritikovati?

 

I vjerujte mi, potpuno znam kako je to. Godinama sam i sama sebe terorisala samokritikom. To jest, nekonstruktivnom, omalovažavajućom, samokritikom koja ti oduzima moć da se pomjeriš s mjesta i čini da se osjećaš užasno i nedovoljno sposobno da ostvariš svoje važne želje.

 

“Opet nisi uspjela!” “Zar ti uopšte misliš da si za to sposobna?” “Ko si to ti da da kažeš šta misliš?! Toliko je pametnijih, obrazovanijih, sposobnijih od tebe.” “Šta ako lupiš glupost? Mogu samo da zamislim kako će te pogledati.” “Opet nisi ispunila očekivanja.” “Možda od tebe zaista nikad neće biti ništa.”

 

Ovaj unutrašnji razgovor zvuči poznato?

 

Godinama sam zaleđeno stajala na tankoj žici razapetoj između dva kraja. Na jednom je bilo sve ono što su drugi od mene očekivali, a na drugom svijet satkan od mojih želje. Pustim li se ka ovom drugom, postojala je opasnost da završim u raljama provalije koja zjapi ispod mojih nogu. 

 

Pomisao na neuspjeh mi nije padao toliko teško koliko pomisao na to da ću na kraju morati odustati. Od sebe. Da ću biti prisiljena da pristanem na manje od onoga što istinski želim i na čemu radim.

 

I dan danas me taj strah sustigne s vremena na vrijeme, ali ga brzo pošaljem u “tri lijepe”, izoštrim binokular i nastavim koračati pravo.

 

A današnjim videom ću vam pomoći da i vi učinite isto. Naučićete:

#1 zašto sebe tako oštro kritikujemo;

#2 zašto trebamo kritikovati svoje ponašanje, a ne sebe kao osobu i

#3 3 koraka ka zdravoj samorktici koja će nam pomoći da korigujemo ponašanje, ali i očuvati osjećaj da kao osoba vrijedimo ma koliko puta pogriješili.

 

 

A kad pogledate video, voljela bih da prihvatite izazov i u komentaru ispod napišete:

Koju grešku ste napravili u posljednjih šest mjeseci? Koristeći korake za zdravu samokritiku o kojoj govorim u videu, iskritikujte svoje ponašanje na zdrav i konstruktivan način.

 

Ova kratka vježbica će vas pripremiti da i u buduće sebe kritikujete na ispravan način, kojim nećete umanjivati svoju ličnu vrijednost, već samo usmjeravati ponašanje ka ciljevima i odnosima koji će vas činiti srećnima.

 

Uradite li to vi, vaš primjer bi mogli slijediti i drugi. Tako jedni drugima pomažemo izgraditi zdrav odnos prema sebi. Zato pišite svoje odgovore u komentar.

 

S ljubavlju,

Tijana

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *