Skeptik sam. Kako mi to upšte terapeut pomogne da shvatim da vrijedim?

 

Hej društvance,

Pitate i se i vi kako vam psihološko savjetovanje može pomoći da vratite samopoštovanje i osjećaj lične vrijednosti? Da li je taj vid podrške uopšte ono što vam treba? I šta vas tamo očekuje?

 

Niste sami.

 

Nedavno sam prisustvovala predavanju na kome je jedan od učesnika rekao nešto poput: “Skeptičan sam prema savjetovanju. Šta, terapeut mi kaže da vrijedim i pošalje me kući? To bi trebalo riješiti moj problem?”

 

Iskreno, bila sam pomalo iznenađena pitanjem i komentarom. To je kao da kažete: “Istina, boli me grlo, ali skeptičan sam prema ljekarima. Sigurno će mi samo reći da ću brzo ozdraviti i poslati me kući.”

 

Ili: “Ne rade mi kočnice na autu, ali skeptičan sam prema majstorima. Ako odem, samo će mi naplatiti cincilator i reći da vozim polako i po ravnom i kočnice mi neće ni trebati.” 🙂

 

Zar danas, u 2019. godini, kada su nam informacije o svemu dostupne na klik, i dalje neko odabere da se krije iza riječi skepticizam, umjesto da ode na jedan sastanak i sazna o čemu se tu radi ili barem progugla šta ga to na savjetovanju (kod ljekara, automehaničara…) očekuje?

 

Istina je da i među ljekarima, i među automehaničarima i terapeutima postoje oni koje ne bismo voljeli sresti više od jedanput. Ali, da bismo znali da li je ta vrsta podrške uopšte za nas, moramo otići barem jedanput i uvjeriti se.

 

S druge strane znam da ovaj čovjek nije usamljen primjer. Baš zato svima vama koji možda imate sličnu dilemu, želim dati odgovor upravo na to pitanje:

 

“Kako mi to terapeut pomogne da shvatim da vrijedim?”

 

 

A kad pogledate video, voljela bih čuti i vaše mišljenje:

 

Jeste li nekad bili na terapiji? Kakva su vaša iskustva? 

 

Vaše mišljenje i iskustvo je izuzetno važno, jer može pomoći i drugima da budu samopoštovana, poštovana žena koja voli i njeguje sebe više. Možda baš vaš način drugome pomogne.

 

Vaše iskustvo zlata vrijedi i zato vam najiskrenije hvala što ga dijelite s nama.

 

S ljubavlju, <3

Tijana

6 thoughts on “Skeptik sam. Kako mi to upšte terapeut pomogne da shvatim da vrijedim?

 1. Poštovana Gosp. Tijana shvatio sam naslov tvoje teme koju si željela da podeliš sa svojim klijentima i prijateljima. Međutim trebala bi se i ti složiti da ni psiholozi nisu čarobljaci, da u današnje vreme velike nepravde, velike mržnje, ogromnog ultra nacional šovinizma, ne znam šta bi tu psiholog mogao da radi da bi suzbio tu ogorčenost, taj nagli priliv osvete i revanša sem nekog tapšanja po ramenima, ili što bi rekli muslimanski vjernici, “sabur prijatelju sabur”, ili po onoj narodnoj “strpljen -spašen”.

 2. Video je odlican i konkretno objasnjava sustinu psihoterapije. Ucesnica sam grupnih sistema roditeljske podrske/razvoja (u saradnji s psihologom), sto mi znacajno pomaze u izazovnom roditeljstvu. Medjutim, veoma je bitno “pronaci se” sa odredjenim psihoterapeutom, da bi taj odnos klijent-psihoterapeut davao “zeljene”rezultate…

 3. Slažem se sa predhodnim komentarima, treba se naći sa terapeutom na istoj talasnoj dužini. Ja sam gledajući shvatila da sam skeptik onaj pravi, jer ja sam recimo bila pokretač bračnog savetovanja kod krize u braku, i isla sam ali nisam dobila ni razumevanje ni podršku a ni supruga nije uspeo da aktivira i nekako je to ličilo na gubljenje vremena.. Dobar je video. Pozdrav

 4. Draga Rado,

  Žao mi je što je Vaše iskustvo takvo. Istina je da moramo biti na istoj talasnoj i ako nismo, u redu je potražiti drugog.

  No ponekad nam terapeut zaista i ne može dati ono što mi želimo. Prosto zato što možda to nije realno ostvarljivo. Pogađate da ovdje govorim o nezainteresovanosti Vašeg supruga.

  Postoji jedan vic oji kaže:
  “Koliko terapeuta je potrebno da zamijeni sijalicu? Jedan. Ali sijalica mora željeti da se promijeni.”

  U realnosti, ako neko ne želi promjenu, nema te terapije koja bi ga natjerala. Ali na terapiji barem toga možemo postati svjesni i na osnovu toga donositi dalje odluke – da li to prihvatiti ili ne.

  Toplo Vas pozdravljam! <3
  Tijana

 5. Saglasna sam s Vama da terapeut ne može izmijeniti naciju, ali može jednog po jednog pojedinca, ukoliko taj isti odluči sebe da mijenja.

  S druge strane, može Vam pomoći da prevaziđete traumu prouzrokovanu situacijom o kojoj govorite. I svakako Vam može pomoći da prihvatite stvari na koje ne možete uticati, ali i da svoj život živite konstruktivno, u smijeru koji vi želite, bez da živite u strahu ili izgovorima zbog loših okolnosti u društvu.

  Topao pozdrav. <3
  Tijana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *